Beste,
Dankuwel dat u even tijd voor dit artikel vrijmaakt.
Waarom dit artikel?
Ik heb vorige week maandag het artikel “Steven Van Gucht over twijfels bij veiligheid coronavaccin: Elk geneesmiddel kan bijwerkingen hebben” in het Nieuwsblad (URL op het einde van dit artikel) gelezen en ik miste hierin een aantal elementen die toch veel meer inzicht geven in het waarom coronavaccins nu zo snel in Amerika konden worden ontwikkeld.
Even wat voorgeschiedenis…
Toen ik jaren geleden in Europa rondreisde en klanten zoals Volvo Cars, Bridgestone Europe, Heinz Europe, Solvay,… had, was ik volop bezig met het vakdomein “supply chain” (“toeleveringsketen” in het Nederlands).
In deze wondere “wereld” is men continu bezig met hoe kunnen we verbeteren, waar kunnen we processen optimaliseren,… Methodieken zoals LEAN zijn hier ontstaan en de toepassing ervan draagt bij tot een veel snellere ontwikkeling van het coronavaccin.
Hoe was een snelle ontwikkeling van het coronavaccin mogelijk?
Ik vermeld eerst even dat de bron van de voorbeelden, die hierna volgen, een artikel uit De Tijd van 17 december 2020 is, namelijk een interview met Moncef Slaoui, hoofd van het Amerikaanse overheidsprogramma Operation Warp Speed (URL op het einde van dit bericht). Dit overheidsprogramma realiseerde wat onmogelijk werd geacht: de ontwikkeling van een coronavaccin in minder dan een jaar. Er staat vermeld dat dit heel bijzonder is, dat de gemiddelde ontwikkelingstijd van een vaccin 10 tot 15 jaren vergt.
Hoe kan de doorlooptijd van de ontwikkeling van een vaccin nu worden teruggebracht tot minder dan een jaar?
Er zijn eigenlijk twee elementen die op de voorgrond treden: tijd en middelen. Deze zijn heel mooi beschreven in het artikel en bij het element “tijd” moest ik meteen aan LEAN denken.
Hoe zorgt LEAN nu concreet voor een snelle ontwikkeling?
Bij LEAN kijken we naar verspillingen en dit zijn dingen die geen waarde toevoegen in de ogen van de cliënt, patiënt, klant. LEAN kent 7 verspillingen en steeds vaker wordt er gesproken over 8 verspillingen (nummer 8 is Talent).
Bij de ontwikkeling van het vaccin heeft men dus alle processen onder de loep genomen en gekeken waar ze onder andere de verspilling “Wachttijd” konden elimineren of minimaliseren, en waar ze de verspilling “Talent” konden maximaliseren. We lezen in het artikel bijvoorbeeld dat er veel tijd werd gewonnen door volgende zaken:
Hierop aanvullend is er natuurlijk het tweede element namelijk middelen: er zijn kosten (14 miljard dollar Amerikaans overheidsgeld) noch moeite (bijvoorbeeld inschakeling van het leger) gespaard om het doel te bereiken namelijk 300 miljoen dosissen coronavaccin binnen het jaar in Amerika produceren.
En tot slot: in het interview wordt ook aangehaald dat de visie om defensie, de wetenschappers, de overheid en de industrie samen te brengen en als geheel autonoom te laten opereren, visionair was.
Bent u benieuwd en wilt u meer weten over hoe LEAN al tientallen jaren succesvol wordt toegepast en hoe wij dit met onze oplossingen oppakken, dan laten we u graag met deze wondere “wereld” kennismaken.
Alvast dank om met ons contact op te nemen. U kunt dit doen door op de knop "Contactformulier" hieronder te drukken.
Joop Verelzen
Bestuurder
21 December 2020
Verwijzingen naar de artikels
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x